Auto opkoper

Wij kopen alle automerken

By - Tom Cosyns

Hoe wordt de BPM berekend?

En dan hebt u de droomauto, beste bestelwagen of stoere motorfiets eindelijk gevonden, blijkt het ophaaladres in Duitsland te zijn of in Frankrijk of moet er een transporteur gebeld worden om de auto te laten inschepen in Amerika. Is dat allemaal voor elkaar dan is er in Nederland nog het een en ander te regelen, zoals de verzekering en niet te vergeten de BPM om te berekenen, oftewel de afdracht voor de Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen. U kunt natuurlijk de officiële lijst van de Belastingdienst daarvoor raadplegen, maar slimmer en handiger is het gebruik te maken van andere mogelijkheden. De belastingdienst accepteert namelijk ook een aantal andere methodes om de BPM te berekenen. Dus waarom daar geen gebruik van te maken. Zeker wanneer u zich realiseert dat Nederland tot de drie duurste landen van Europa behoort als het om autobelasting gaat.

Importeren

Een auto importeren kost geld. Niet alleen de aanschafprijs, wat een groot deel van de totale kosten bepaalt, ook het bedrag voor het importeren zelf en de afdracht van de autobelasting kan aardig oplopen. Voordat u daadwerkelijk een voertuig gaat importeren is het dus verstandig van tevoren globaal uit te rekenen wat het bedrag onderaan de streep uiteindelijk is. Daarvoor hoeft de auto, bestelwagen of motorfiets niet daadwerkelijk in Nederland te zijn. Aan de hand van informatie kan vooraf berekend worden wat de kosten voor de BPM zullen zijn.

BPM berekenen naar de praktijk

De hoogte van de BPM hangt af van veel verschillende factoren. Zo is het bouwjaar van belang voor de officiële forfaitaire lijst van de belastingdienst die geen rekening houdt met kilometerstanden of de staat van de auto bij het BPM berekenen. Op die gefixeerde lijst wordt per jaar een bepaald percentage van het voertuig afgeschreven. Dat is in de praktijk een niet erg reële manier van rekenen. De kilometerstand heeft wel degelijk invloed en de staat van de auto bepaalt verder de prijs. Alleen een jaartal is niet altijd van doorslaggevende invloed op de waarde. Een eerlijke BPM berekenen vraagt om meer gerichte informatie.

Eenvoudig hulpmiddel

Om op een eenvoudige manier de BPM te berekenen kunt u de BPM calculator gebruiken. Bij deze rekenmethode wordt gerekend met de handelswaarde van het voertuig, dat wil zeggen de waarde die de handelaar aan het voertuig toekent. Dit kan al snel een flinke besparing opleveren. De dagwaarde ligt vaak toch net even iets anders dan de netto cataloguswaarde. Geef informatie als jaartal, model, merk, transmissie en dergelijke in en een rekenmodel gebruikt deze informatie voor het BPM berekenen wat op die manier vlot en eerlijk uitgevoerd wordt.

Importeert u een schade auto of een auto met aantoonbare gebruikssporen, dan is er een taxateur nodig die de waarde van de auto bepaalt. De afschrijving ligt in dat geval beduidend hoger dan het gebruikelijk gehanteerde percentage. De waarde van het voertuig is dus lager dan die van een vergelijkbaar voertuig zonder schade. Het loont financieel beslist de moeite om een tegenbewijs te kunnen overleggen met behulp van de zogenoemde tegenbewijsregeling, want een voertuig importeren kan veel voordelen hebben, zeker wanneer u op een goede manier de BPM laat berekenen.